Recent comments

Breaking News

Megdöbbentő milyen nyitott és világi volt Irán társadalma az 1970-es évekbenMohamed Moszadek egy ügyvéd volt, akit demokratikusan megválasztottak és kineveztek Irán miniszterelnökének. Az iráni olajkutak akkoriban az Angol-Iráni Olajtársaság kizárólagos tulajdonát képeztek , és Moszadek megpróbált javítani a szerződés feltételein. A britek visszautasították, erre ő elhatározta, hogy államosítja az olajtársaságot.    
Az ügy óriási port kavart, annyira, hogy a Time magazin az 1951-es év emberének választotta, amiért tettével felbátorította a fejletlen országokat, hogy függetlenedjenek gyarmatosítóiktól. De a britek nem nyugodtak bele a helyzetbe, és Churchillnek sikerült meggyőznie Eisenhowert, hogy buktassa meg Moszadeket.
Ekkor a CIA puccal megdöntötték a demokratikus Mossadeq hatalmát.

A teheráni amerikai nagykövetség egyik bunkerében tervezte meg a CIA, hogy hogyan döntse meg Moszadek hatalmát. Ajax-hadműveletnek hívták.

Rengeteg megvesztegetés és félrevezetés árán a CIA megszerezte a sahnak és az ország más kulcsfiguráinak, köztük vallási vezetőknek, katonatiszteknek és lapigazgatóknak a támogatását, így hát 1953-ban megbuktatták Moszadeket. -

Emiatt az epizód miatt 1979-ben, az iszlám forradalom idején a diákok megszállták az amerikai követséget, és több mint egy évig túszként fogva tartottak mintegy ötven diplomatát. Attól tartottak, hogy a követség ugyanúgy összeesküszik Khomeini ajatollah ellen, ahogy annak idején Moszadek ellen. A közvélemény Iránban és az USA-ban is jól emlékszik ezekre az eseményekre.
 Európával a forradalom óta (1979) a kapcsolatok ingadozóak. 1992-ben az iráni Kurd Demokratikus Párt több tagjának és főtitkárának, Abdulrahman Gasszemlu berlini meggyilkolása miatt megszakadt az unió és Teherán közötti „kritikus párbeszéd” folyamata.

 A kapcsolatokat végül csak 1997-ben Khatami megválasztásával vették fel újra. 2003-ban, épp, amikor az iraki háború elkezdődött, az unió, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia képviseletével tárgyalásokba kezdett az iráni nukleáris programról. Teherán elfogadott bizonyos engedményeket: a dúsítási program befagyasztását és az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvének elfogadását stb.
De az USA, megrészegedve a könnyű katonai győzelemtől, megakadályozta a tárgyalások folytatását. 2006 decemberében az unió megszavazta a Biztonsági Tanács 1737-es határozatát, az első Irán-ellenes ENSZ-szankciók bevezetését. Sőt az Unió még szigorúbb embargót léptetett életbe az iráni olajexportra, és befagyasztotta az Iráni Központi Bank számláit.


SBG Buddha - VilagHelyzete.com
Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek:  VilagHelyzete.hu vagy Alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések